U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

NIEUWS 


Uitnodiging schietwedstrijd op hemelvaartsdag is toegevoegd


De datums voor het rikken deze winter zijn toegevoegd

klik voor meer info


 Een verslag en de winnaars van de onderlinge wedstrijd 2023 is hier te vinden.

klik voor meer info


 


 


 

 

 

 

 

HISTORIE

In de oudheid bestonden er al gilden, maar vooral de gilden uit de Middeleeuwen zijn bekend geworden. Eerst waren er broederschappen, later gevolgd door ambachtsgilden en schuttersgilden.

Ook in Bladel bestond zo’n schuttersgilde. We lezen voor het eerst iets over het Bladelse gilde als Albertüs van Oostenrijk en Isabella Aüglina uit Spanje rond 1596 de vernieuwde reglementen van het Bladelse gilde bekrachtigen. De oude `caert` was immers door oorlogshandelingen verloren gegaan.

Notaris Coolen uit Bladel schenkt een kopie van dat reglement aan de bibliotheek van het Noord-Brabants Genootschap. In 1961 werd dat document in bruikleen gegeven aan het Rijksarchief.

De Meyerijsche Courant biedt op 8 november 1906 diverse attributen van het Sint-Jorisgilde te koop aan. Het gilde was ingeslapen na een conflct met de pastoor…

Een zilveren konigsvogel uit 1561/1562 werd in 1990 in het Noordbrabants Museum tentoongesteld en behoorde vroeger aan het gilde van Bladel (zilversmid Willem Geverts, Den Bosch)

Vanaf 1975 ondernamen diverse personen, waaronder burgemeester Henk Breeveld, actie om het gilde wakker te maken. Na grondige voorbereiding is er vanaf 1978 weer een gilde actief in kerndorp Bladel.

WAPEN

Het Sint-Jorisgilde is vanouds een schuttersgilde met als wapen de kruisboog. Er wordt onderling gestreden met als hoogtepunt de strijd om het koningschap, die elke twee jaar plaatsvindt.

Er zijn ook wedstrijden met de buurgilden (vriendenkring) en met gilden uit Kring Kempenland (kringwedstrijden). Af en toe wordt er een Landjuweel gehouden.

Eens per drie jaar is er een Europees Treffen met o.a. het Europees Koningschieten.

Jaarlijks strijden de zes gilden uit onze gemeente om het (gemeenteschild) kampioenschap van Bladel.

Eens in de vijfjaar houden alle oud-koningen van ons gilde plus de zittende koning een strijd om het Koning-der-Koningenschap.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?